Masterclass-kokemuksia: Sonja / Pastelligrafia

 

Tänään meille esittäytyy Sonja, joka lähti yrittäjäksi kalligrafia-alalle heti käytyään Kalligrafiastudion Masterclassin. Sonjan yritys Pastelligrafia tekee ihania, hattaransävyisiä kalligrafiatuotteita hääpareille.

Moi Sonja! Esittele aluksi, kuka olet ja miten alunperin tutustuit ja innostuit modernista kalligrafiasta?

Heippa! Mä olen Sonja, helsinkiläinen kalligrafi, kauniiden sanojen ja siveltimenvetojen rakastaja ja ikuinen häähaaveilija. Piirtelin paljon lapsena ja olen aina rakastanut kirjoittamista, ja varasto onkin täynnä esimerkiksi päiväkirjoja lapsuudesta saakka.

Kalligrafian pariin eksyin kesälomalla vuonna 2020, kun kaipasin kipeästi jotain konkreettista käsillä tekemistä lähestyvää syksyä varten. Toki myös silloin alkanut omien häiden suunnittelu oli tausta-ajatuksena ja kimmokkeena kalligrafiaharrastukselle: mitä jos saisinkin tehtyä itse osan häidemme paperituotteista? Ekat harjoitustyöt olikin meidän kihlajaisjuhlien tervetulokyltti sekä kaasojeni lahjapussien nimikointi. Nyt silmä ei ehkä enää aivan kestä katsoa niitä, mutta muistan miten ylpeä olin niistä silloin!

Mitä kalligrafia sulle merkitsee? Miksi nautit siitä niin paljon?

Kalligrafiassa mut koukutti saman tien kirjainten piirtäminen sekä sen tuoma välitön flow-tila, joka puuttui aikaisemmista luovista harrastuksistani. Rakastan sitä, että kehityn edelleen kalligrafiassa koko ajan, ja tuon kehityksen myös huomaa teränjäljestä hyvin nopeasti. Tämä ylläpitää suuresti omaa innostusta ja sisäistä motivaatiota harjoitteluun.

Kalligrafia yhdistää ihanalla tavalla mulle tärkeitä luovuuden ilmaisun keinoja: kauniita sanoja yhdistettynä erilaisiin kyniin, musteisiin ja teriin. Kaikki nämä tuo mulle suunnattomasti iloa. Huomasin myös pian aloittamisen jälkeen, että kalligrafiaharjoitukset on mulle täydellistä omaa aikaa, jollon en voi miettiä mitään muuta, kuin terän liukumista paperilla.

Miten löysit Kalligrafiastudion Masterclassin ja miksi päätit osallistua? Mikä oli lähtötasosi?

Olin bongannut Kalligrafiastudion Masterclassin jo aikaisemmin somesta ja mielenkiintoni heräsi saman tien, mutta sillä hetkellä mulla ei ollut jaksamista tai aikaa panostaa kurssiin.

Myöhemmin samana vuonna elämäntilanteeni oli hyvin erilainen, ja aloin tosissani pohtimaan, mitä alan seuraavaksi tehdä, mitä mun mieli tarvitsee seuraavaksi. Silloin Masterclass tuntui kuin tippuvan suoraan mun syliin ja ajattelin: tätähän mä haluan ja tarvitsen juuri nyt. Kurssin alkaessa mulla oli perustaidot hallussa sekä hyvin tietoa modernin kalligrafian periaatteista sekä tarvikkeista. Lähdin kurssille ensisijaisesti kehittämään omaa tyyliäni ja saamaan tekemiseen varmuutta, sekä oppimaan tuotteistamiseen liittyviä asioita.

Unelma kalligrafiayrityksestä syntyi samalla sekunnilla, kun ilmoittauduin kurssille.

Mitkä olivat kurssin tärkeimmät opit ja oivallukset sinulle?

Opin luottamaan omiin taitoihini sekä olemaan armollisempi omalle kädenjäljelleni. Mun ei tarvitse verrata omia tuotteitani ja taitojani muihin Suomesta löytyviin upeisiin kalligrafeihin, vaan voin luottaa siihen, että mulla on oma tyyli ja tykkään siitä kovasti. Kurssilla sain eniten uutta tietoa tuotteiden digitointiin sekä skaalaukseen liittyvistä osioista ja opin runsaasti niksejä ja kikkoja, joita käytän tällä hetkellä työssäni päivittäin. Sain kurssista juuri sen mitä hain ja enemmänkin, koska se antoi mulle idean ja itsevarmuuden lähteä perustamaan omaa yritystä.

Miten sun kalligrafiatekeminen on kehittynyt kurssin jälkeen? Millaisien kalligrafia-asioiden parissa työskentelet nyt?

Kurssin päättymisen jälkeen aikani kului oman kalligrafiatyylin sekä kalligrafiatuotteiden kehittämiseen että yritykseni perustamiseen liittyviin asioihin. Etenkin tuotteiden digitoiminen ja painovalmiiksi tuotteiksi saattaminen olivat asioita, joita harjoittelin kovasti vielä kurssin päätyttyäkin. Myös kalligrafiaestetiikkani kehittyi kuin itsestään, ja oman brändin luominen tuli jostain hyvin syvältä alitajunnastani.

Kalligrafiayritykseni Pastelligrafia näki päivänvalon helmikuun alussa 2022 ja ura kalligrafiayrittäjänä on lähtenyt käyntiin paremmin kuin olisin uskaltanut toivoa!

Pastelligrafian estetiikka on vahvasti värien, vuodenaikojen ja luonnon inspiroimaa. Kuten tykkään sitä kuvata: hattaraa, minttujäätelöä ja mustikkamaitoa. Kevyt hunnun heilahdus, kevään raikkaus, kirkkaat kukkaniityt ja kuohujuomalasin kilahdus. Niistä on Pastelligrafia tehty!

Teen erityisesti hääjuhlien paperituotteita, kuten hääkutsuja, kirjekuoria ja paikkakortteja kalligrafialla, menu- ja ohjelmakortteja sekä tervetulokylttejä ja pöytäkarttoja. Näiden tekeminen ja asiakkaiden kanssa suunnittelu ja fiilistely ovat olleet aivan parasta antia tässä yrittäjätaipaleen alussa. Lisäksi olen tykästynyt tällä hetkellä erityisesti syntymäjulisteiden tekoon, sillä sain ensimmäisen kummilapseni vuoden alussa ja hän on vienyt sydämeni täysin. Mikäs sen parempaa, kuin kehittää omaa tuotevalikoimaa läheisten tarpeiden myötä!

Millaiset sun tulevaisuuden-haaveet on kalligrafian parissa?

Haaveilen Pastelligrafian vakiinnuttavan paikkansa upeiden kalligrafien ja häätuotteiden tekijöiden keskuudessa Suomessa. Toivon pääseväni jatkamaan Pastelligrafian kehittämistä juuri visioni mukaiseen suuntaa, ja vieno haaveeni on myös omalta osaltani vaikuttaa siihen, että häissä uskallettaisiin pian alkaa käyttää enemmän värejä! Haaveilen myös lähivuosina, että mulla olisi oma, erillinen työtila, jossa olisi aina kukkia maljakoissa, Ed Sheeran soittamassa (kaiuttimissa tai paikan päällä) ja kaurakaakaojuomaa jääkaapissa.

Seuraa Sonjaa:

Instagram: @pastelligrafia
Nettisivut: www.pastelligrafia.com