Mikä tulostuspaperi sopii kalligrafiaan?

 
 

Kysymys, mitä multa on kautta aikojen kysytty eniten Instagramin DM-viesteissä ja workshopeissa on tämä: Mikä paperi soveltuu parhaiten kalligrafiaan?

Erityisesti nyt kun Kalligrafiastudion uudet tulostettavat työkirjat on juuri laskeutuneet verkkokauppaan, on aihe taas ajankohtainen!

Oikeanlaisten papereiden etsiminen ja hankinta on ollut mulle vuosia kestävä projekti ja on totta että papereiden löytäminen ei aina ole helppoa: Suomen markkina on rajallinen, parhaiten saatavilla on bulkki-tulostuspaperia joka ei sovellu kalligrafiaan, ja jokainen muste reagoi vähän eri tavoin erilaisiin paperipintoihin.

On siis vaatinut monta yritystä ja erehdystä löytää paperit, jotka sopii parhaiten moderniin kalligrafiaan ja sivellintekstaukseen.

Tähän postaukseen kokosin listan omia suosikkeja – tsekkaa siis alta vinkit ja linkit siitä, millaiselle paperille työkirjat kannattaa (ja millaiselle ei kannata!) printata.

NÄITÄ EN SUOSITTELE:

Tavallinen tulostuspaperi

Ihan se tavallinen kopiopaperi ei toimi kalligrafian harjoitteluun! Bulkkipaperi on liian huokoista ja pehmeää, joka tarkoittaa sitä että muste leviää siihen epämääräisiksi laikuiksi, ja hiusterän terävä kärki poimii paperin kuidut mukaansa, joka lisää sotkuisuutta. Älä missään nimessä käytä!

Kalligrafiapaperi

Taidekaupoista on saatavilla erilaisia kalligrafiapapereita, joista monet ovat kuitenkin liian paksuja ja kovia juuri modernia kalligrafiaa varten. Poikkeuksiakin löytyy, mutta suosittelen, että ainakin alussa jätät nämä varta vasten tehdyt kalligrafiapaperit hyllyyn.


NÄITÄ SUOSITTELEN:

Parhaat paperit kalligrafian harjoitteluun ovat kevyesti pinnoitettuja papereita, joiden käsituntuma on sileä ja smooth (nyrkkisääntönä: sileäpintaiset paperit ovat hyviä, karheat huonoja). Sopivia papereita löytyy lehtiöissä, vihoissa ja kartongeissa, mutta tulostuskäyttöön suosittelen seuraavia:

HP Color Choice 120g

Erinomainen laser- ja mustesuihkutulostimille suunniteltu hyvälaatuinen paperi, jossa on mahtava tuntuma – täydellinen erityisesti moderniin kalligrafiaan! Tätä olen löytänyt hyllystä Akateemisesta Kirjakaupasta sekä verkkokaupoista.

Canon Top Colour 100g

Tuntumaltaan hieman edellistä ohuempi, tosi toimiva tulostuspaperi kalligrafiaan ja sivellintekstaukseen. Tässä on just hyvä satinoitu pinta. Tätä olen ostanut ainakin Verkkokauppa.comista ja esim. Eco-toimistotarvikkeet -verkkokaupasta. Tätä saa myös paksumpana 160g versiona.

Navigator Universal 80g

Clas Ohlsonin oma brändi. Clasulla oli aiemmin huippuhyvä Navigatorin paperi, jonka valmistus on sittemmin valitettavasti lopetettu! Mutta tämä on suht hyvä vaihtoehto, ohuempi mutta edullisempi kuin edelliset, mutta kelpo vaihtoehto.

Jos haluat kuulla lisää papereista niin laita kommenttia ja kysymyksiä alle tai slaidaa mun Instagram DMään. Jos sä oot löytänyt jonkun oman suosikkipaperin, niin lisää se listalle kommentoimalla alas! Mainitsemani printattavat työkirjat löytyy täältä.