Näin pidät huolta kalligrafiatarvikkeista

 
 
 
Modernin kalligrafian tarvikkeet ja kynät

Kalligrafiatarvikkeista kannattaa pitää huolta, sillä hyvänäpidetyt välineet kestävät pidempään ja tekevät siistimpää jälkeä. 

Tässä ammattilaisen vinkit tarvikkeista huolehtimiseen <3

Muste

Paras tapa pitää musteesta huolta, on pitää sen kantta auki mahdollisimman vähän. Laita siis korkki kiinni aina, kun et käytä mustetta. 

Kuivahtaneen musteen tunnistat siitä, että muste ei irtoa terästä paperiin vaan pysyy kiinni terässä vaikka vaikuttaakin nestemäiseltä. 

Tällöin hyvä ensiapu on lisätä kuivahtaneeseen musteeseen pieni tilkka vettä. Hanavesi käy tähän tarkoitukseen hyvin. Voit kastaa siveltimen veteen ja lisätä näin vettä pikkuhiljaa, tai sitten lorauttaa varovasti suoraan hanasta. 

Jos nestettä tulee liikaa ja muste on liian notkeaa, voit jättää korkin auki yön yli, jolloin liika neste haihtuu. 

Musteet eivät myöskään ole ikuisia. Jos muste on ihan täysin kuivahtanut kököksi, se on käyttökelvoton. Täyskuivahtaminen tapahtuu noin 2-3 vuodessa, vähän merkistä ja musteesta riippuen. 

Terät

Terät kannattaa puhdistaa huolella heti käytön jälkeen, joko juoksevan veden alla tai sitten paperi- tai kangasliinaan pyyhkimällä.

Jos terään on jämähtänyt vesiliukoista mustetta, se irtoaa vedellä kuivanakin. Jos muste on vedenkestävää (esim. Akryylimuste), saat terään kuivuneen musteen irti esim tärpätillä tai taidekaupasta saatavilla olevalla pensselipesuaineella. 

Säilytä teriä ilmavasti työpöydällä jotta ne pääsevät kuivumaan käytön jälkeen. Reissua varten hanki terillä oma rasiansa (joku vanha tulitikkurasia tai muu purnukka käy tähän hyvin!). Jos pidät teriä vaikka penaalin tai laukun pohjalla, ne saattavat ottaa osumaa ja vääntyä. 

Varret

Kynänvarsista on helppo pitää huolta! Vartta ei varsinaisesti kannata kastaa musteeseen, mutta jos näin on käynyt, niin voit puhdistaa sen pyyhkimällä kangas- tai paperiliinaan. Juoksevaa vettä en suosittele, paitsi täysin muovisille varsille. Useiden varsien puu- ja metalliosat eivät tykkää vesipesusta.

Sivellintussit ja siveltimet

Sivellintussit pysyvät hyvänä kun teet mahdollisimman sileäpintaiselle paperille, ja laitat korkin kiinni käytön jälkeen. Karheat paperit saavat sivellinterän harottamaan nopeammin. 

Siveltimet tulee puhdistaa vedellä ja jättää kuivumaan ilmavasti. Reissuja varten siveltimille saa näitä varten suunniteltuja koteloita, mutta joku oma ratkaisu käy ihan yhtä hyvin (kuvassa omani :D)

 
 

Ehkä tästä kuvasta voit myös huomata, että täydellinen ei tarvitse tässäkään suhteessa olla. Kunhan pyrit pitämään hyvää huolta tarvikkeista, se riittää jo pitkälle <3 No stress!