5 tapaa oppia kalligrafiaa ilman aiempaa kokemusta

 
 
 

Kalligrafian aloittaminen tuntuu hankalalta siksi, että siihen liittyy paljon kaikkea uutta: vieraat taidetarvikkeet, erikoinen käden asento ja tekniikka – ja se että miten niitä ihania kirjaimia piirretään!

Tässä mun vinkit alkuun pääsemiseksi:

01 // Ota haltuun kauno ja faux calligraphy

Ihan tavallisella kynällä voi päästä pitkälle! Muistuttele mieleesi miten kaunon kiehkurat menikään ja ala harjoitella. Tässä videossa näytän että jopa mainoslyijärillä voi kirjoittaa kauniisti.

Faux kalligrafia taas on tekniikka, joka on askeleen lähempänä kalligrafiaa, mutta johon et tarvitse kalligrafiavälineitä – ihan tavallinen tussi riittää. Jos et halaja maestroksi vaan käytät kalligrafiaa vaikkapa kerran vuodessa joulukortteihin, tämä on sinulle hyvä vaihtoehto! Kattavat vinkit faux-kalligrafiaan löysin esimerkiksi tästä blogista.

02 // Opettele blogien ja tutoriaalien avulla

Moderni kalligrafia on vaativaa, mutta maailmassa on paljon ilmaisia tietolähteitä, joiden löytämiseksi riittää hyvät istumalihakset ja internet-yhteys:

  • Lueskele kalligrafia-ammattilaisten blogeja

  • Etsi vinkkejä Instagramista.

  • Aloittajalle soveltuvat tarvikkeet löydät tästä listauksesta.

  • Youtubesta löytyy paljon hyviä tutoriaaleja joiden avulla pääset vauhtiin.

Tiedän 100% varmasti, että tällä keinolla voit oppia kalligrafiaa, sillä juuri näin minä opiskelin! (Suomessa ei ollut silloin mitään workshopeja eikä verkkokursseja). Tiedän kuitenkin myös sen, että tämä on pitkä matka ja tarvitset paljon istumalihaksia, uteliaisuutta ja toki myös intohimoa tätä lajia kohtaan. Tulet tekemään paljon virheitä jotka koettelee sun kärsivällisyyttä, ja saatat myös tuntea olevasi tosi yksin virheiden kanssa.

03 // Selaile Pinterestiä ja inspiroidu ihanista kuvista

Tämä on yks mun lempipuuhista ja kieltämättä ihana ja toimiva tapa hankkia inspiraatiota. Voisin viettää Pinterestissä tuntikausia!! Pinterest-selailu on kuitenkin tehotonta. Kuvien scrollailu jää haaveilun asteelle, koska pelkistä kuvista et opi mitään konkreettista. Ja me unelmien tavoittelijat kyllä tiedetään että haaveilu best, mutta vain konkreettinen tekeminen oikeesti vie meitä niitä kohti.

Jos rakastat Pinterestiä, käytä sitä mieluummin näin:

  1. Laita ajastin päälle ja inspiroidu scrollaillen ihania kuvia vaikkapa 5-10 minuutin ajan

  2. Ota sitten kynä käteen ja mieti miten itse toteuttaisit näkemääsi ihanuutta.

  3. Harjoittele/luo vähintään 30min ajan.

04 // Opiskele yhdessä muiden kanssa

Yksin opiskelu voi todellakin olla… no, yksinäistä. Mieti miten voisit löytää porukan jonka kanssa harjoitella etänä tai fyysisesti yhdessä. Onko sinulla ystäviä tai tuttuja jotka ovat kiinnostuneita kalligrafiasta? Tiedän ainakin yhden työporukan joka järjestää omia afterwork-kalligrafiaklubeja. Klubilaiset jäävät töiden jälkeen pariksi tunniksi työpaikalle viinilasillisen ja kalligrafiaharjoituksen äärelle. He ovat hankkineet yhdessä Kalligrafiakirjan ja välineet, vertailevat töitään ja kannustavat toinen toisiaan eteenpäin. 

 05 // Osallistu verkkokurssille

Vasta tätä kirjoittaessani tajuan, että Kalligrafiastudion Masterclass itseasiassa yhdistää kaiken ylläolevan: Feikki-kalligrafian (yhtenä tekniikkana); Tutoriaalit eli ohjatut kalligrafiavideot ja työkirjat joissa pääset seuraamaan kädenjälkeäni läheltä; Ammattilaisen vinkit inspiraation etsimiseen (mm. Pinterestistä); Yhdessä opiskelun muiden kanssa yhteisen Facebook-ryhmän kautta.

Olen suunnitellut Masterclassin vuosien workshop-kokemuksen pohjalta, tukemaan sinua täysin aloittelijasta kohti ammattimaisia kalligrafia- ja painotuotteita. Kurssilla saat täyden tuen minulta sekä muilta, nykyisiltä ja entisiltä kurssilaisilta (joista monet tekevät nykyään kalligrafiatuotteita omille asiakkailleen!).