Suora varsi vs. olkavarsi – kumpi on parempi?

 
kuvassa on kaksi kalligrafiakynää eli kalligrafiavartta ristikkäin valkoisen taustan edessä

Millainen varsi sinulle sopii parhaiten?

 

Tässä postauksessa selvitetään mikä on sinulle paras kalligrafiavarsi!

Ehkä useimmiten workshopeissa minulta kysytty kysymys liittyy kalligrafiavarsiin. Jos sinäkin olet miettinyt mitä eroa on suoralla ja “sillä hassunnäköisellä” varrella, niin nyt kerron miksi ja miten olkavartta käytetään ja opastan kumpi sinun kannattaa valita.



>> Mitä eroa on olkavarrella ja suoralla varrella? 

Varsia modernissa kalligrafiassa voi siis olla kahdenlaisia, suoria ja olkavarsia.

Suora varsi on nimensä mukaisesti suora, ja olkavarressa on se hassunnäköinen “väkänen” eli olka. Olka voi olla muovia tai yleensä hyvissä varsissa se on messinkiä. 

Tämä on se ero kaikessa yksinkertaisuudessaan!

Suora varsi (oikealla) on suora, olkavarressa (vasemmalla) on messinkinen väkänen eli olka.


>> Miksi olkavartta käytetään?

Olkavarren olka muuttaa terän kulmaa suhteessa paperiin.

Olkavartta eli oblique-vartta on perinteisesti käytetty copperplate-kalligrafiassa, jossa kirjaimet kallistuvat oikealle 45-asteen kulmassa. Tämä on helpompaa silloin kun käytössä on olkavarsi.

Jos siis haluat tehdä oikealle kallistuvaa kalligrafiaa (joko perinteisetä copperplatea, tai modernimpaa omaa tyyliäsi), niin tällöin olkavarsi on super kätevä! Kun pidät kynästä kiinni alhaalta, niinkuin pitäisit suoraakin vartta, on terälläsi enemmän kulmaa.

Kun tästä asennosta teet ylöspäinvedon, eli työnnät kättä ja kynää paperilla ylöspäin, tapahtuu seuraavaa:

Kaksi kalligrafiavartta vieri vieressä valkoista taustaa vasten. Viivat näyttää mihin suuntaan terä on kallistunut.

Olka muuttaa terän kulman, niin että on helpompi piirtää viistoa viivaa.

Suora varsi piirtää viivaa suoraan ylöspäin. Olkavarrella viiva suuntautuukin luontevammin oikealle viistoon. Näin myös kirjaimet kallistuvat helpommin oikealle.

>> Miten olkavartta käytetään? 

Olkavarressa terä kiinnittyy olkaan kuvan mukaisesti. Oikeakätisellä kalligrafilla olka jää ylhäältä katsottuna varren vasemmalle puolelle. 

Käden asento on aikalailla sama kuin suoraa vartta pitäessä, eli käsi tulee paperiin alhaalta (ei sivulta). Kun pidät kynää samassa asennossa kuin pitäisit suorasta varresta kiinni, saat upean kulman kirjaimille.

Itse tykkään pitää aika läheltä terää kiinni kun kirjoitan, mutta kokeile mikä sinulle sopii parhaiten. Tämä on yksilöllistä! 

Oikea tapa pitää suoraa vartta

Oikea tapa pitää olkavartta

Huom! Kun dippaat kynän musteeseen, pyri tekemään se niin että olka tai kynänvarsi eivät kastu, ainoastaan terä. Näin vältät ylimääräiset sotkut (kokemus puhuu…)


>> Mikä terä sopii mihinkin varteen?

Olkavartta voi käyttää minkä tahansa kalligrafiaterän kanssa! Joissain kalliimmissa varsissa olka voidaan muotoilla tietylle terälle sopivaksi, mutta tällöin olka on pehmeähköä messinkiä jota voit taivuttaa myös itse. Sen voi siis tällöinkin vääntää kaikkien terien kanssa käytettäväksi. 

Jos olet valmis maksamaan ekstraa tietystä muotoilusta, niin valitse silloin terä, jota käytät eniten! Itse rakastan Nikko G:tä yli kaiken, joten minulla on muutama varta vasten Nikolle muotoiltu olkavarsi. Käytän niitä välillä myös muiden terien kanssa, mutta pyrin pitämään muotoilusta kiinni.



Ja nyt se kaikkein tärkein kysymys…..

>> Kumpi minun kannatta hankkia?


Valitse suora varsi, jos…

  • Olet aloittelija: Yleensä suosittelen, että aloittelija lähtee liikkeelle suoralla varrella. Näin saat paremman ymmärryksen oikeasta käden asennosta ja siitä, miten terä juoksee kynästä paperiin.

  • Olet vasenkätinen: Suurin osa olkavarsista on suunniteltu oikeakätisille. Myös vasenkätisten olkavarsia on saatavilla, mutta olen ymmärtänyt että näistä ei välttämättä ole hirveästi hyötyä. Vasenkätisille kun on yleensä helpompaa löytää kaunis kallistuskulma kalligrafiaan!

  • Tykkäät suorasta varresta: Meillä kaikilla on oma, henkilökohtainen preferenssi siitä, millä varrella ja millä välineillä tykkäämme kirjoittaa. Jos siis suora varsi on sinulle mieleinen työväline ja kalligrafia sen kanssa sujuu hyvin, niin todellakin valitset suoran varren jatkossakin! 


Valitse olkavarsi, jos….

  • Haluat voimakkaan kallistuskulman: Kuten jo ylempänä mainitsin, niin olkavarren tärkein funktio on sen tarjoama kallistuskulma. Jos siis haluat voimakkaasti oikealle kallistunutta tekstausta, niin se saattaa olla helpompi saavuttaa olkavarrella.

  • Sinulla on hankaluuksia oikean asennon löytämisessä: Joillekin oikeakätisille voi tuntua todella hankalalta ahkeran harjoittelunkin jälkeen löytää hyvältä tuntuva asento kirjoittaessa kalligrafiaa. Jos ala-asento kynälle tuntuu ylitsepääsemättömältä, saattaa olkavarresta olla hyötyä sillä se saattaa antaa vähän enemmän “tilaa” asennolle, jolloin kynää on helpompi hallita.

  • Haluat kokeilla jotain uutta: Jos olet harjoitellut rutkasti ja pääasiassa suoralla varrella, ja kaipaat uutta haastetta harjoitteluun, suosittelen kokeilemaan olkavartta. Tämä on uudenlainen väline, joten saattaa mennä hetki että totut siihen, mutta se saattaa antaa jotain uutta kivaa energiaa harjoitteluun, ja ehkä jopa ihastut uuteen välineeseen! 

  • Teet paljon kalligrafiaa: Itse huomaan, että olkavarsi on minulle kuin työjuhta. Usein jos fiilistelen ja kokeilen ja leikin, saatan käyttää suoraa vartta. Mutta jos minulla on 200 kirjekuoren osoitekalligrafiat työn alla, niin valitsen olkavarren. Minulle sillä on helpompi saada tasalaatuista jälkeä aikaan! 


Okei, haluan kokeilla! Mistä näitä voi ostaa? 

Olkavarsia on paljon erilaisia, ja hintakin saattaa vaihdella kympistä satasiin. Alta voit ladata listauksen, jossa minun suosikkivarret listattuna!

 

Lataa kalligrafian tarvikelistaus

Minulta kysytään niin usein hyvistä välineistä, että päätin koostaa listan parhaista Suomessa myytävistä kalligrafiatarvikkeista. Mukana on yli 30 kalligrafiatarvikkeen esittelyt (suorat- ja olkavarret mukaanlukien!) ja linkit mistä niitä voi ostaa.

Listaus on ilmaiseksi ladattavissa alta ↓

(Huom! On olemassa yksi varsi jota EN suosittele, on Speedballin kokomusta, noin 5-6€ maksava olkavarsi. Se on niin huono, että suosittelen jättämään ostamatta. Jos haluat oikeasti kokeilla olkavartta, niin panosta kymppi lisää ja saat oikeasti hyvän työvälineen.)

Toivottavasti tästä oli sulle hyötyä! Jos haluat lisää kalligrafiavinkkejä (ja päivittäistä studion pyörittämisen behind-the-scenes -touhua), niin ota @kalligrafiastudio seurantaan Instagramissa!